Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem PALIJATIVNA SKRB-NOVI IZAZOVI

Zaklada Sandra Stojić u okviru Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi organizirala je 15.10.2022. Simpozij s međunarodnim sudjelovanjem PALIJATIVNA SKRB -NOVI IZAZOVI. Stručnjaci  koji su sudjelovali na simpoziju govorili su o stanju u palijativnoj skrbi i problemima s kojima se susreću u radu. Mr. sc. Biserka Stojić , upraviteljica Zaklada Sandra Stojić u uvodnom izlaganju osvrnula se na trenutno stanje u palijativnoj skrbi u ruralnoj sredini te o mjestu zaklade. Ivana Miklić, prvostupnica sestrinsva, prikazala je rad palijativnog tima DZ Kutina, a Valentina Smola, prvostupnica sestrinstva, je govorila o demografskim karakteristikama skrbnika palijativnih pacijenata. Gosti iz Bosne i Hercegovine prenijeli su nam njihova iskustva. Dr. Džanana Jatić, specijalistica obiteljske medicine govorila je o radu s pacijentima koji imaju dijabetes, a prof. dr. Zaim Jatić s Medicinskog fakulteta Sarajevo kako uravnotežiti nadu i realizam u palijativnoj skrbi. Sa Sveučilišta Sjever, Varaždin prof. dr. Marijana Neuberg govorila je o ulozi akademske zajednice u edukaciji o palijativnoj skrbi u ruralnim sredinama - o mogućnostima i izazovima, a prof. dr. Tomislav Meštović o problematici infekcija i primjeni antimikrobnih lijekova u palijativnoj skrbi. Dr. Tanja Pekez, specijalistica obiteljske medicine iznijela je problematiku u organizaciji palijativne skrbi u ruralnoj sredini sa stanovišta obiteljskog liječnika. Na kraju je dr. Josip Tutić, specijalizant obiteljske medicine iznio prikaz slučaja zbrinjavanja palijativnog bolesnika u ruralnoj sredini tijekom prvog 'lockdown-a'.

Nakon izlaganja je provedena vrlo uspješna diskusija iz koje su izvedeni zaključci koji će biti poslani Povjerenstvu za palijativnu skrb.

Zaklada Sandra Stojić zahvaljuje se svim sudionicima i izražava svoje zadovoljstvo uspješnošću održanog simpozija. Ovaj simpozij nam ukazuje da smo na dobrom putu koji trebamo slijediti u unapređivanju palijativne skrbi u obitelji u ruralnoj sredini za koju se zalažemo od početka rada zaklade.

Novosti i događanja

Trenutno nema objava za ovaj projekt

Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.