Završna konferencija projekta Žene su snaga zajednice - faza III

Treći po redu, projekt zapošljavanja žena, koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, na području grada Kutine, nazvan Žene su snaga zajednice – faza III približava se završetku trajanja, pa je održana završna konferencija projekta, u utorak 1. kolovoza 2023. godine u hotelu Kutina u Kutini.

Završnu konferenciju otvorila je Biserka Stojić, upraviteljica Zaklade Sandra Stojić. Podsjetila je da je projekt započeo na kraju prošle godine, 28. prosinca, te da će završiti 28. kolovoza ove godine te zahvalila svima uključenima na projektu na uspješnoj suradnji i provedbi svih projektnih aktivnosti. Voditeljica projekta Anna Feltrin Pahel kroz kratku prezentaciju predstavila je rezultate projekta Žena su snaga zajednice – faza III koji je uspješno realiziran.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta iznosi 162.454,31 eura (1.224.012,00 kuna) i u cijelosti je financiran iz sredstava Europske unije odnosno Europskog socijalnog fonda Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Program zapošljavanja žena – ZAŽELI. Trajao je ukupno 8 mjeseci, a ostvareni su značajni rezultati.

Osim članova projektnog tima Zaklade Sandra Stojić i zaposlenih žena, završnoj konferenciji prisustvovali su i gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, pomoćnica pročelnika UO za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Kutine Kornelija Marošević, stručna suradnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područni ured Kutina Lidija Belančić te predstavnici medija.

 

Kroz projekt je zaposleno 25 teško zapošljivih žena dobne skupine 50+, prijavljenih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji je uz Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Kutina bio partner na projektu. Radnice su zaposlene na razdoblje od 6 mjeseci kako bi pružale pomoć, podršku i potporu za ukupno 159 korisnika, odnosno osoba starije životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju. Žene su pružale pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavanju stambenog prostora, brigu o higijeni, socijalnoj integraciji i slično te su svojim radom i aktivnostima poboljšale vlastite prilike ali i kvalitetu života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Kako bi pružile adekvatnu podršku uključenim krajnjim korisnicima, kroz projekt su osigurani materijalni uvjeti za provedbu aktivnosti (nabava higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstva).



U proteklih 8 mjeseci pokazao se veliki interes i potreba za provedbom ovakvih i sličnih projekata i ovaj projekt ne samo da je opravdao svoj cilj i svrhu nego je značajno podigao kvalitetu života kako radnica tako i korisnika. Utjecalo se na smanjenje nezaposlenosti, osigurana je uključenost ciljane skupine, ali i buduće intenzivnije participiranje žena na tržištu rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici.

 

 

Zahvaljujući ovom pozitivnom iskustvu te s ciljem nastavka ovog izvrsnog programa, Zaklada Sandra Stojić ponovno će aplicirati na fazu IV programa 'Zaželi'.

 

Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.